Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın açıkladığı vergi zamları tüm vatandaşı şoke etti.
Evet, yanlış duymadınız; tüm vatandaşları şoke etti…
Bugüne kadar iktidarın çıkardığı yasalara karşı iktidar partisinin seçmenleri çok fazla ses çıkarmaz hatta onaylardı. Ne olduysa bugünlerde AKP’ye oy veren vatandaşlar da rahatsızlıklarını ilçe teşkilatlarında yüksek sesli bir şekilde dile getiriyorlar.
Peki, MTV’ye yapılan bu zam iktidar yanlılarını neden bu kadar rahatsız etti?
Sorunun cevabı basit… Artık oy verdikleri partinin ya da ‘dik dur eğilme, millet seninle’ dedikleri reislerini savunacak hiçbir şeyleri kalmadı. Bu son vergi zammı da artık bıçağın kemiğe dayanmasına vesile oldu ve kendi ceplerine de dokunduğu için artık itiraz çığlıkları havalarda dolaşmaya başladı.
Şu birkaç günde aralarında en çok tartıştıkları konu olan vergi zammıyla ilgili de Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın tutumunu sorguluyorlar ve 2019 gibi kritik bir seçim öncesinde milletin gözüne sokar gibi bir zam oranı yaratmanın yanlış olduğunu düşünüyorlar.
Maliye Bakanı Ağbal çok değil Ağustos ayında bir takım açıklamalarda bulunmuştu. Hatta konuşmasının içerisinde ekonominin kendi çarkları içerisinde döneceğini; kamunun büyümeyeceğini ve daha fazla gelir toplayarak vatandaştan vergi alarak değil, etkinliği, verimliliği esas alan yaklaşım içerisinde görünüm arz edeceğini belirtmişti.
Yani anlayacağınız gözümüzün içerisine baka baka yalan söylemişler. İktidarın kandırılma hastalığına kapılıp bizimde kandırılmamızı ön görmüşler…
OECD raporuna göre ne kadar vergi veriyoruz?
OECD yani Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün bu sene içerisinde açıkladığı raporda dünya üzerinde en az vergiyi Şili’nin ödediği açıklanmıştı. Şili’de bir kişi aylık gelirinin yüzde 7’sini devlete ödüyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 38.1 durumunda. En fazla vergiyi ise Belçika ödüyor. Onlarda da rakam yüzde 54…
Raporda belirtildiğine göre, Türkiye’de işçilerin gelirinden kesilen vergi oranı OECD’ye üye diğer ülkelerin ortalamasının üzerinde. OECD ülkelerinin vergi oranı yüzde 36 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 38.1 olarak kayıtlara geçti.
Türkiş’in açıkladığı Temmuz açlık ve yoksulluk sınırı raporunda dört kişinin açlık sınırı 1.498 TL, yoksulluk sınırı 4.878 TL olarak baz alındığında bu ödenen verginin ne kadar yüksek olduğunu görmekteyiz. Hele bir de asgari ücreti 1.404 TL olarak değerlendirirsek dört kişilik ailede tek çalışan olduğunu varsaydığımızda devletin zaten o aileyi açlık sınırının altına mahkûm ettiğini net görmekteyiz.
MTV konusuna geri döndüğümüzde açıklanan zammın yasal olmadığı da ortaya çıkıyor. Çok ciddi bir biçimde devletin bakanı anayasayı dinlemeyerek zam (zulüm) açıklaması yapıyor.
Şimdi açın anayasayı ve madde 73’ü iyi okuyun.
Yani diyor ki; ‘‘herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır…’’
Bu konuda yüzde 40’lık bir artış ne anayasa madde 73’e uygundur ne de Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu madde 10’a uygundur.
Bu durumda muhalefetin yapması gereken tek şey vardır; iktidarın vergi zamlarından rahatsız olan vatandaşları dinleyip, zamdan şikâyetçi olan kişilerin şikayetlerini Tüketici Hakları Mahkemesi’ne taşıyarak halkın yanında olmak.